Blogi

Pieniä suuria ilmastotekoja 3.5.2021


Torstaina järjestettiin Seinäjoen Keskustan roskien keräyskökkä. Pieneltä matkalta keräsimme noin 12 täyttä roskapussia. Roskat eivät kuulu luontoon, ja sen vuoksi roskiksia on paljon tarjolla ympäri kaupunkia. On pieni vaiva kävellä muutama metri viemään suklaapatukan kääre tai tupakantumppi roskikseen. Nähdessään roskan kadulla voi noukkia sen mukaansa, ja heittää matkalla roskikseen. Roskaamisen vähentäminen on merkittävä teko luonnon kannalta. Tällä hetkellä vesistöt saastuvat, ja eläimet jäävät kiinni muovipusseihin. Tällä hetkellä luonnosta löytyy myös paljon kertakäyttöisiä maskeja.


Muita pieniä ja helppoja ilmastotekoja on myös paljon. Ruokahävikki aiheuttaa huomattavan määrän hiilidioksidipäästöjä. Tällä hetkellä merkittävä määrä ruokaa menee hävikkiin eli syystä tai toisesta syömättä jäänyt ruoka menee roskikseen. Jos ruoka menee roskikseen, on sen tuotanto-, kuljetus- ja valmistusvaiheessa syntyneet päästöt tapahtuneet turhaan. Ruokahävikkiä voi vähentää esimerkiksi pakastamalla puolet isosta pussista leipää tai osan valmiiksi tehdystä makaronilaatikosta. Hävikkiä voi vähentää myös suunnittelemalla ostokset etukäteen.


Tehokas keino on ostaa tarpeellisia käyttötavaroita käytettynä. Jos jokin asia täytyy ostaa uutena, kannattaa huomioida, että tuote on kestävä ja pitkäikäinen. Ostamisen sijaan kannattaa myös miettiä, pystyykö tuotetta lainata. Lahjaksi kannattaa ostaa tarpeellisia asioita tai panostaa elämyslahjoihin.


On hyödyllistä pohtia, pystyykö korvaamaan liikkumista yksityisautoilun sijaan esimerkiksi pyörällä, kävellen tai julkisella liikenteellä. Varsinkin lyhyet koulu- tai työmatkat ja kauppareissut voi ottaa liikkumisen kannalta, ja mennä kävellen tai pyörällä.


Yksi tärkeimmistä keinoista on äänestää tulevissa kuntavaaleissa ihmistä, joka aidosti välittää ja ajaa kuntatasolla parempia ratkaisuja ilmaston hyväksi. Näitä voivat olla esimerkiksi pyörä- ja kävelyteistä huolehtiminen, kaupungin hankintojen ilmastovaikutusten huomioiminen sekä ilmastokriisistä puhuminen.

Mitkä ihmeen kuntavaalit? 13.2.2021


Kuntavaaleissa tärkeintä on että jokaisen kuntalaisen ääni tulee kuuluviin. Se onnistuu siten, että kaikki yli 18-vuotiaat käyttävät vaaleissa äänioikeuttaan ja käyvät vaaliuurnalla. Jokaisessa kunnassa ja kaupungissa päätetään äänestämällä ihmiset sen paikkakunnan kunnan- tai kaupunginvaltuustoon. Seinäjoella asuvat tai kirjoilla olevat saavat äänestää ihmiset Seinäjoen kaupunginvaltuustoon.


Kunnissa ja kaupungeissa päätetään muun muassa siitä, mihin valtion osoittamat rahat käytetään. Kunnille ja kaupungeille kuuluvat päätökset muun muassa koulutuksesta, terveydenhuollosta ja verotuksesta. Nää päätökset on just niitä, jotka eniten vaikuttavat meidän jokaisen arkeen. Näihin päätöksiin jokainen meistä voi myös kaikista eniten vaikuttaa äänestämällä kevään vaaleissa.


Viime kuntavaaleissa 2017 kaikista heikoimmin äänestivät nuoret. 18-24-vuotiaiden äänestysprosentti oli vain 35 %, mikä on aivan törkeen vähän. Äänestysprosentti 65-74-vuotiailla vastaavasti oli 74,6 %. Tämä tarkottaa sitä, että tällä hetkellä valtuustoissa istuu pääasiassa eläkeläisten päättämiä ihmisiä. He painottavat omalle ikäryhmälleen tärkeitä asioita, joten nuorten asiat eivät välttämättä saa niin paljon tilaa ja huomiota.


On tärkeää, että kuntalaiset ovat mahdollisimman laajasti edustettuna valtuustossa. Sillä tavalla erilaisten ihmisten tarpeet tulee huomatuksi. Siksi valtuustoihin tarvitaan eri ikäisiä ja eri elämäntilanteessa olevia ihmisiä. Jokaisen on tärkeä äänestää sellaista tyyppiä, joka ajaa itselle tärkeitä asioita ja siksi jokaisen on tärkeää käyttää demokratian antamaan mahdollisuutta äänestää.


Kuntavaalit järjestetään neljän vuoden välein, ja tänä vuonna virallinen vaalipäivä on 18.4. Äänestää voi myös ennakkoon kotimaassa 7.-13.4. ja ulkomailla 7.-10.4. Jos on jotain kysyttävää, mitä tahansa kuntavaaleihin tai kuntapolitiikkaan liittyen, niin kysy ihmeessä. En itsekään vielä tiedä kaikkea, mutta lupaan selvittää. Ei ole tyhmiä kysymyksiä, koska lopulta nää jutut voi olla aika vaikeita ymmärtää.

Moi, oon kuntavaaliehdokkaana! 5.2.2021

Täytyy olla rohkea ja kuunteleva pystyäkseen vaikuttaa. Sitä minä olen. Haluan aidosti kuulla ihmisten ajatuksia ja vaikuttaa siihen, että jokaisen meistä on parempi olla ja elää. Olen aina ollut valmis tarttumaan ongelmakohtiin, kantamaan vastuuta sekä seisomaan sanojeni takana. Minulle tärkeintä on se, että jokaista kohdellaan reilusti taustastaan riippumatta.

Olen nuori ehdokas, mutta ikä ei katso osaamista, vaan meitä ihan jokaista tarvitaan. Mitään ei kannata jättää tekemättä sen vuoksi, että pelkää tekevänsä virheitä tai pelkää, ettei tiedä tarpeeksi. Jostain on aloitettava ja minä aloitin 7-luokalla Lapuan nuorisovaltuustosta. Sen jälkeen olen vaikuttanut Suomen lukiolaisten liitossa, Seinäjoen nuorisovaltuustossa ja tänä vuonna aloitin toimintani Etelä-Pohjanmaan Keskustanuorten johtokunnassa sekä Seinäjoen Keskustan kunnallisjärjestön hallituksen varajäsenenä. Kuntavaaleista minä jatkan eteenpäin ja kerään uusia kokemuksia vaikuttamisen saralta. Pyrin siihen, että saan esiin mahdollisimman monen ihmisen ideoita ja ajatuksia.

Siksi olen ehdolla Seinäjoen kaupunginvaltuustoon Keskustan listalta.

Pilvi - Pehmeästi vahva.